Tranquebar – hvis historie? Transnational kulturarv i en tidligere dansk handelskoloni i IndienPh.d. projekt ved Helle Jørgensen, Institut for Historie og Områdestudier ved Aarhus Universitet
Tranquebar er netop nu under udvikling som kulturarvsområde (Heritage Area) i den sydindiske delstat Tamil Nadu. Lokale indiske myndigheder planlægger at udvikle byen som eksklusiv destination for kulturarvsturisme. Baggrunden for denne proces er, at Tranquebar i 1620-1845 var en dansk handelskoloni, hvilket fortsat præger stedet, som i dag er et af de bedst bevarede koloniale byanlæg i Indien. Inden for de seneste år er en række af Tranquebars historiske bygninger og anlæg blevet restaureret på initiativ af både danske og indiske NGO’er, myndigheder og private. De materielle spor fra den indo-danske kolonitid har i nyere tid tiltrukket sig bred interesse, og Tranquebar er med denne udvikling i fokus som et udtryk for kulturarv. Men hvad forstås i denne interkulturelle kontekst som kulturarv, og hvis kulturarv er det, der sikres ved bevaringen af de tidligere koloniale bygninger?
I den nutidige udvikling af Tranquebars kulturarv indgår mange interessegrupper med vidt forskellige baggrunde. Tranquebars historiske bygninger og deres brug er spørgsmål af betydning for såvel Tranquebars lokalbefolkning som turistbranchen, danske og indiske organisationer, myndigheder og forskere. Her indgår således en række aktører med alsidige interesser, fra social og økonomisk udvikling til kulturhistorisk identitet og bevidsthed. Projektet vil gennem etnografisk feltarbejde i Tranquebar afdække brugen og betydningen af kulturarvsbegreber i denne interkulturelle kontekst. Feltarbejdet skal udforske forhandlingen af forskellige nutidige forståelser af de kolonihistoriske bygningers betydning og brug blandt disse mange aktører, såvel som selve ideen om at bevare denne del af Tranquebars historie.
Den udvikling som finder sted i Tranquebar netop nu, gør Tranquebar til et privilegeret felt for forskning i de kulturelle og sociale forhold, som skaber kulturarv og historisk bevidsthed, også på tværs af kulturer. Projektet vil dermed bidrage til teoretiseringen af det kulturmøde, som i dag finder sted mange forskellige steder i verden omkring materiel kulturarv, og vil belyse hvordan historisk bevidsthed opstår og forhandles. Det er en vigtig metodisk og teoretisk pointe at belyse betydningen af kulturarv ikke blot i lokal, men i transnational kontekst, i en optik der medtænker alsidige tilknytninger og brug af kulturarv i både dagligliv, turisme og forskning.
Ph.d. vejledere: Niels Brimnes, Institut for Historie og Områdestudier ved Aarhus Universitet. Vyjayanthi Rao, Department of Anthropology, New School. Esther Fihl, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet. |
Side 1 af 3 |
|
|
Tranquebar - hvis historie
|