Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Ekspeditionen 2006-2007   Her kan du læse om den vision, der er drivkraften bag Galathea 3, om skibet, der skal sejle ekspeditionen Jorden rundt, om ruten og om forskningen ombord.
 
 

Skibet

Det er inspektionsskibet VÆDDEREN, der fra august 2006 til april 2007 sejler Jorden rundt med den tredje Galathea-ekspedition

VÆDDEREN ejes af Forsvaret, og skibet har inden afsejlingen gennemgået en række ombygninger og moderniseringer, så det i dag fremtræder som en velfungerende ramme for de forskere, mediefolk, besætningsmedlemmer og andre, der deltager på ekspeditionen. Samtidig er det blevet forsynet med laboratorier, avanceret apparatur og andet udstyr, som er en forudsætning for, at forskerne kan gennemføre deres projekter.

Ikke mange inspektionsskibe har været så vidt omkring som VÆDDEREN, og det vil ikke være første gang, den får følgeskab af delfiner - eller må vige kursen for en enlig havskildpadde på vandring over oceanerne.

VÆDDEREN har primært inspiceret for Søværnet i farvandene omkring Grønland og Færøerne, og det solide inspektionsskib kan uden besvær pløje sig igennem næsten en meter tyk havis. Men i slutningen af 1993 blev VÆDDEREN udpeget til at promovere dansk skibsbygning og -udrustning ved en international udstilling i Malaysia, og allerede sommeren efter satte den påny kurs mod den sydlige halvkugle - denne gang som led i et dansk industrifremstød i Sydafrika.

VÆDDEREN er bygget på Svendborg Skibsværft i 1990 og overgik til flåden i 1992 som den ene af i alt fire enheder i Thetis-klassen. Den måler 112,5 meter fra stævn til agter og 14,5 meter fra styrbord til bagbord. Efter ombygningen skal den kunne fungere som base for omkring 100 personer ad gangen.

Dansk Ekspeditionsfond har valgt at lade skibets flådehelikopter blive i land. Dels ud fra ønsket om at sikre så megen og god arbejds- og laboratorieplads til forskerne som muligt, dels for at kunne benytte en fleksibel og effektiv containerløsning til laboratorier, opmagasinering, fryseplads mv. Der vil i stedet blive adgang til chartrede helikoptere.

Ombygningen af Vædderen fandt sted på Karstensens Skibsværft A/S i Skagen - se billeder her.

Klik her for ppt-briefing om udstyr, besætning og sundhed.


 

Udskriv siden
 
 

Ombygningen af VÆDDEREN

 
 

Ekspeditionsskibet Vædderen

Fakta om VÆDDEREN

THETIS-klassen
Fart               20 knob
Besætning    60
Længde        112,5 m
Bredde          14,5 m
Dybgang        6 m
Byggeår        1988-95
Bevæbning    76 mm kanon
                     
Enheder          F357 THETIS
                       F358 TRITON 
                       F359 VÆDDEREN 
                       F360 HVIDBJØRNEN

 
 

 
 

Navnet Galathea

Galathea var en af den græske græske havgud Nereus’ 50 døtre – de såkaldte nereider. Galathea kaldtes også "den mælkehvide", og hendes skønhed betog i den grad kyklopen Polyphemos, så han forelskede sig i hende. Den mest berømte af Nereiderne var Thetis, der i øvrigt er navnet på et af Vædderens tre søsterskibe. De to andre hedder Hvidbjørnen og Triton.

 
 

Galathea3