Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Indsamling af livshistorier

Af Ingrid Fihl Simonsen

Esther Fihl er sammen med sønnen Asger (antropologistuderende) og R. Ilakkuvan og J. Shunmugaraja (to tamilske ph.d-studerende i henholdsvis tamil og historie) gået i gang med at indsamle livshistorier blandt fiskere og forretningsdrivende i Tranquebar. Men det er ikke lige til. Først har der skullet diskuteres vinkler, spørgemetode og etiske spørgsmål. Der blev foretaget et prøveinterview, hvis resultat alle var med til at diskutere grundigt - også informanten. 

Foreløbigt er der indsamlet 15 livshistorier, som nu alle er oversat til engelsk og indskrevet på computer. Med udgangspunkt i portrætter, taget i forbindelse med et feltarbejde i samme fiskerlandsby for 25 år siden, fortæller lokale personer om deres liv med økonomiske, sociale og personlige forandringer.

En kvinde på omkring 70 år beretter om sit liv som alenemor med 4 børn. Manden i hendes liv giftede sig med en anden kvinde, men vedblev med at opsøge hende med henblik på sex, og med vold gjorde han krav på de få penge, som hun tjente ved at sælge færdigretter i fiskerlandsbyen.

Flere af de indsamlede skæbner er næsten lige så dramatiske, men helt anderledes. En anden var en 'kasteløs' kvinde på 28 år. Hun fortæller, hvordan hun er af absolut laveste 'rang' (også blandt de 'kasteløse'), og hvordan dette i årevis har givet anledninger til grove seksuelle tilnærmelser fra mænd tilhørende andre grupper af kasteløse og mænd af højere kaster. Hun bekymrer sig over, at hendes 15-årige datter nu må døje det samme. Kvindens far døde af slag efter at have forsvaret hende mod hendes voldelige og alkoholiske ægtemand.

En 55-årig mand af høj kaste fortæller om, hvordan han har haft et årelangt skænderi med sin fætter over ejendom og arbejde i en arvestrid.

Og videre fortalte en 70-årig mand, at han og konen havde en datter, der på tragisk vis omkom i tsunamien. Datterens enkemand drak sig derefter ihjel, hvorfor det gamle par nu må tage vare på 4 forældreløse børnebørn. De har yderst trange kår, bor i en lille palmehytte og deres spinkle økonomi er baseret på bedstemoderens salg af fisk, som hun opkøber på stranden og forsøger at sælge i Tranquebars gader.

Udskriv side Forrige side: Indslag i medierne Side 8 af 25 Næste side: Pongal-festival i Tranquebar
  
 
 
Galathea3