Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Om Initiativet

Tranquebar, på østkysten af det sydlige Indien, var en dansk handelsstation fra 1620 til 1845. Christian IVs udsendinge lejede her et stykke jord af den lokale fyrste og opbyggede en lille by med fortet Dansborg som hovedkvarter. Danskerne var sendt af sted for at handle og havde kontakt til både indere og andre europæiske nationer. I Tranquebar opstod derfor et kulturmøde mellem indiske og europæiske skikke, tanker, religioner, arkitektur, administration mm.

I dag bærer Tranquebar, eller "Tharangambadi", der er byens tamilske navn, stadig tydelig præg fra den danske periode. Det nyrestaurerede fort, de lige gader og de danske huse, kirker og kirkegårde er der stadig. Den kristne mission har haft sin indflydelse, men indenfor de gamle bymure bor både kristne, muslimer og hinduer. En stor del af befolkningen lever af fiskeri, og omkring byen dyrkes ris på de overrislede marker.

Nationalmuseets Tranquebar Initiativ danner ramme om en række delprojekter, der alle som omdrejningspunkt har studiet af kulturmøder i Tranquebar - før og nu. Det overordnede perspektiv er at bevare og formidle den fælles indisk-danske kulturarv i Tranquebar og at udforske historisk materiale om dansk kolonialisme fra både et dansk og et tamilsk perspektiv. Det er tillige et mål at relatere de historiske emner til den nutidige befolknings sociale og kulturelle livsbetingelser. Initiativet indebærer forsknings- og restaureringssamarbejde mellem Nationalmuseet og en række indiske og danske institutioner.

Udskriv side
  

 

Miniaturemaleri, Nationalmuseet

 Sepoy, Marieglas, Nationalmuseet Danserinde, Marieglas, Nationalmuseet


 
 
Galathea3