Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

På den anden side

VÆDDEREN har indledt ekspeditionens længste etape. Skibet har passeret polarfronten, temperaturen er dalet til tæt på frysepunktet, og skibet navigerer rundt blandt enorme isbjerge.

Dato 18.1.2007

Omtrent samtidig kunne etapens togtleder, professor Søren Rysgaard fra Grønlands Naturinstitut, offentliggøre sin opdagelse af havisens betydning for den globale opvarmning. "Hidtil har man troet, at havisen lagde låg på vandet, så der ikke skete nogen udveksling af CO2 mellem luften og havet. Det er ikke tilfældet. Tværtimod. Vi kan nu dokumentere, at isen er meget vigtig, fordi den sender meget store mængder CO2 og salt ned mod havbunden", siger Søren Rysgaard til Jyllands-Posten - læs hele artiklen her, og se indslag i TV-avisen her (scroll ned til "Kommentar fra Søren Rysgaard...").

14. januar 2007: Den første is....

Foto: Jens Tang Christensen, Aarhus Universitet
Det første isbjerg...

Skelet-fund på Mbuke
På den lille ø Mbuke i Bismarckhavet nord for Papua New Guinea har forskerne på  det landbaserede Galathea 3-projekt Globalisering i fortid og nutid gjort et sjældent fund. I bagvhaven til det hus, arkæologerne bor i under udgravningerne, har de i 1,1 meters dybde fundet et skelet, som de anslår er mindst 2000 år gammelt. Læs forskningsassistent Jeanette Varbergs weblog om det sensationelle fund på Jyllands-Postens hjemmeside her!

Også et af de andre landbaserede projekter, Søernes biologi lang klimagradienter, er igen gået i felten. Denne gang på Tasmanien, hvor de sætter garn ud i søerne på det centrale plateau. Og de får masser af prøver med hjem - læs deltagernes dagbøger her!

Pic 5

Foto fra projektets dagbog
Projektet  Søernes biologi er nu nået til Tasmanien. Lagoon of Islands er en af de søer, hvor forskerne sætter garn ud.

Satellitskift med udfordringer
Lørdag morgen den 20. januar (dansk tid) befinder VÆDDEREN sig på position 65.27 syd - 116.39 vest. Det er den eneste position, hvor der både er dækning fra den satellit, som VÆDDEREN anvender nu, og den, som skal benyttes frem til ekspeditionens sidste togtben over Atlanterhavet.

Den såkaldte elevationsvinkel til begge satellitter er på bare 2 grader. VÆDDEREN skal med andre ord have kontakt med en satellit, der hænger bare 2 grader over horisonten, så antennen på skibet skal pege noget nær vandret hen over vandspejlet. I åben sø.

Der skal ikke ret store bølgebevægelser til, før der ikke er nogen satellit at få kontakt til. Så kryds fingre for godt vejr og stille hav lørdag morgen... Læs mere om satellitskiftet her

Udskriv siden
 
 
Galathea3