Baggrund
"Vores nutidige samfund hviler på et fundament af viden og teknologi, som forskningen har bragt os. Som moderne mennesker har vi forskningen tæt inde på kroppen hele tiden. Det betyder, at vi har et behov for at forstå og forholde os til forskning – både som borgere, vælgere og forbrugere.
I det moderne vidensamfund hænger videnskab og forskning tæt sammen med borgernes hverdag. Væksten i samfundet skabes især inden for de områder, hvor forskning integreres i udviklingen af nye produkter og tjenester. Forskningen får ofte direkte indvirkning på borgernes liv, og politiske beslutninger baseres ofte på og begrundes ud fra forskningsresultater.”
Citatet stammer fra rapporten Forsk og Fortæl, som Videnskabsministeriets tænketank offentliggjorde i maj 2004.
Rapporten dokumenterer, at danskernes interesse for forskning er voksende – men alligevel bekymrer man sig i både industrien og på universiteterne: For få unge satser på naturvidenskaben som karrierevej. Og det vil i sidste ende koste samfundet dyrt, hvis de forskningstunge virksomheder får problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, lyder advarslerne.
Der er, mener både politikere, uddannelsesfolk og virksomheder, behov for at løfte interessen for naturvidenskaben - og forståelsen for dens betydning. Oplysningsindsatsen om forskningen skal styrkes, lyder anbefalingen, som også Videnskabsministeriets tænketank i maj 2004 tilsluttede sig.
Det er baggrunden for at udsende et forskningsskib som platform for relevant dansk forskning. Denne platform skal samtidig - via medier og internet - være et "forskningens udstillingsvindue" for den danske befolkning. Med moderne satellitteknologi skal danskerne – og ikke mindst de unge i skolerne – bogstavelig talt kunne kigge forskerne over skuldrene og dele deres arbejdsglæde.
Idéen om at udsende en tredje Galathea-ekspedition har været fremme i flere kredse, ikke mindst da årtusindskiftet - og dermed 50-året for den anden Galathea-ekspeditions afsejling - nærmede sig. Men det blev Morgenavisen Jyllands-Posten, der greb stafetten og omsatte idéen til det koncept, der siden har udviklet sig til en bred national begivenhed - og et fremstød for dansk forskning.
|