Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Fra Færøerne til Grønland

Nyhedsbrev 2: 18.-23. august 2006

Dato 25.8.2006

Efter en vellykket lynvisit i Tórshavn satte VÆDDEREN kursen vestover - for fuld damp og i stadigt smukkere vejr. Et enkelt trawl gik tabt under et natligt træk på en banke ved Færøerne, og det er naturligvis ærgerligt. Men også den slags, man må være forberedt på, kan ske igen.

Mallemukker, rider (en mågeart) og suler hilste på, en enkelt gul vipstjert landede på agterdækket for at hvile sig, inden den fløj videre mod en uvis skæbne. Og midt på dagen var der hvaler i sigte.

Aftenerne på VÆDDEREN går blandt andet med foredrag i hangaren, hvor forskerne fortæller hinanden og den øvrige besætning om deres projekter. Nætterne tages i brug til ophentning af prøver fra dybet, og den efterfølgende oparbejdning i laboratorierne fortsætter til næste morgen. Navnlig CTD’en – vandhenteren – er i sving på alle tider af døgnet - både Roseobacter-projektet, Opløst organisk stof, Polarhavenes DNA og Det marine kulstofkredsløb er helt afhængige af denne arbejdshest.

DSC_0243.JPG

Foto: Morten Meldgaard, Dansk Ekspeditionsfond
Alle projekter på Galathea 3 bliver præsenteret for besætning, formidlere, forskerkolleger mv. Det foregår i helikopterhangaren, som regel hen under aften...

Lørdag d. 19. august 2006 - et døgn på Galathea 3
Uddrag af direktør i Dansk Ekspeditionsfond Morten Meldgaards dagbogsblad:

”I morges kl. 6.30 var jeg lige nede i forskerlandsbyen for at se, om der var liv. Jeg mødte brødrene Blom, der var i fuld gang med at filtrere havvand. De havde mellem kl. 04.00 og 06.00 haft et succesfuldt CTD-træk på 2.000 meter og hentet et par hundrede liter dybt vand fra det Islandske Bassin op til DNA-arbejdet. De var glade for, at deres første prøvetagning var lykkedes. Men det var tydeligt, at de havde rigtig mange timers filtrering foran sig, før de kunne gå til køjs.

Blom-brødrene berettede, at også Kulstof, Opløst organisk stof og Roseobacter-projekterne havde haft et succesfuldt CTD-træk før DNA-trækket - også til 2.000 meter. Fordi de samtidig indsamler data hele vejen ned og udtager vand i flere dybder, tager deres træk væsentligt længere tid, denne gang ca. fire timer. Det havde dog også været nervepirrende, fordi der undervejs var sket en afbrydelse i datatransmissionen, måske fordi det høje tryk havde presset lidt vand ind i en samling.

DSC_0219.jpg

Foto: Morten Meldgaard, Dansk Ekspeditionsfond
Planlægningsmøde i forskergruppen. Yderst til højre togtleder Minik Rosing.

Forkningsplanlægningsmødet holdtes som vanligt kl. 7.30, og det blev her aftalt, at vi opsætter en whiteboard i hangaren med dagens forskningsplan. Dermed kan alle lettere følge med i hvad der sker. Forskningsplanen frem mod Nanortalik blev drøftet, og projekter og stationer prioriteret. Denne plan blev siden drøftet på skibsmødet, der normalt holdes kl. 8.30, men i dag kl. 13.00 fordi de fleste først var tørnet ind kl. 05.00 og der i dag primært er tale om forlægning mod vest. På baggrund af skibets kommentarer mv. udarbejdes en præcis sejlplan af OPO (operationsofficeren). Den viser, om forskningsplanen og skibets formåen går op i en højere enhed, eller om der skal files lidt her og der. Som det ser ud nu – og hvis vejret holder og Prins Christians Sund er åbent – kan vi gennemføre den forskning, vi gerne vil og samtidig være tilbage på tidsplanen i Grønland!

(---)

I morgen tidlig er vi fremme i Irmingerhavet, hvor de store havstrømme blandes og hvor vi skal tage prøver med CTD, Triaxus, planktonnet og trawl. Det bliver en spændende og travl dag”.

Hvalsafari, højmesse og dobbelt fødselsdag
Søndag den 20. august 2006. Stille vejr, små dønninger, skyet. Perfekt vejr til forskning... Skibet nåede desitinationen ved 7.30-tiden: Den dybeste del af Irmingerhavet omtrent midtvejs mellem Island og Østgrønland.

CTD’en var igen på arbejde – denne gang på 2.800 meters dybde. Herefter blev der gennemført et vellykket planktontræk – og endnu et CTD-træk. Hele formiddagen fouragerede en stor flok grindehvaler nær skibet, mere end 100 stykker – og pludselig lød der en Mand-over-bord alarm. Det var kun en øvelse, men det påvirker ikke besætningens reaktionstid. I løbet af bare fem minutter var den nødstedte redningskrans bragt til genoplivning i infirmeriet... Efterfølgende fik pressen lejlighed til at benytte båden til at komme helt tæt på hvalerne.

Kl. 13.00 var der højmesse i hangaren med fuldt hus.

Klokken 16.00 var indhentningen af vandprøver og plankton i Irmingerhavet tilendebragt, og kursen blev sat mod den østgrønlandske strøm.

Der er normalt ingen udskænkning på VÆDDEREN, men skibschefen kan ved særlige lejligheder beslutte at dispensere fra denne regel. Søndag var der to fødselsdage ombord. Det udløste to glas rødvin pr. person til oksestegen...

Natten gik som sædvanligt med prøvetagning i mørke, tåge og kulde – og efterfølgende oparbejdning af prøverne.

Is-skosse på tværs
Mandag den 21. august var præget af uvisheden om, hvorvidt ekspeditionen kunne gå gennem Prins Christians Sund – det smalle sund, der forbinder Øst- og Vestgrønland. En lille skosse på 250 meter lå tilsyneladende og spærrede – og det kunne betyde, at man måtte gå hele vejen syd om Kap Farvel i stedet. Men det forlød, at containerskibet Mary Arctica ville prøve at sejle igennem i løbet af dagen, så VÆDDEREN ventede på nyt derfra - og håbede det bedste...

Morten Meldgaards dagbogsblad fra 21. august 2006: ”Ved 13-tiden klarede den kolde tåge, der havde dækket havet og os, pludselig op, og i strålende sol åbenbarede den østgrønlandske kyst sig i al sin vælde. Hvidskævinge sprang delfinagtigt af havet, sejhvaler fangede krill, og isfjelde spejlede sig i det blanke vand. Samtidig indløb meldingen om, at Mary Arctica havde passeret Prinsen, og det blev besluttet, at vi også tager chancen.

På den baggrund fik vi tid til et trawltræk efter pelagiske organismer. Det gik fra 0 til 800 meter og tog ca. fire timer. Samtidig med at vi satte trawlet, fortsatte foredragsprogrammet, og kl. 16.00 holdt Jan Christensen, DMU (Miljøfremmede stoffer) et rigtig godt foredrag, der vakte megen interesse. (...)

Næste indslag var kl. 20.00: ”Palos Brudefærd” optaget i 1933 af Knud Rasmussen i Sydøstgrønland. Et af besætningsmedlemmerne, der har vist sig at kende alt til Sydøstgrønlands forskningshistorie, og Naja Mikkelsen introducerede os til filmen og dens baggrund. Meget flot.

Lige inden filmens dramatiske slutning måtte alle ud og se Jens Tang Christensens trawl komme op. Det var fyldt med mærkværdige skabninger fra de store dybder. Fisk med ekstremt store mundapparater, fisk med fantastiske lysorganer, dybhavsrejer, krill og meget andet godt. Et vellykket træk”.

Varm velkomst, syrnet sælspæk, trommedans og salmesang
22. august 2006:
”Kl. 07.00 anduvede vi Prins Christians Sund i høj sol og smukt, stille vejr. Turen gennem sundet blev en uforglemmelig oplevelse for alle. Det voldsomme alpine landskab, gletscherne, der skyder ud i sundet, og vandfaldene, der sender kaskader ned over de nøgne klippevægge, var altsammen med til at skabe et fantastisk natursceneri. Midtvejs passerede vi Augpilatoq, der ligger ensomt ved et knæk i sundet omgivet af massive fjelde. Efterhånden som vi nærmede os vestkysten, kunne man se, at fjeldsiderne blev grønnere og frodigere – vi nærmede os de varmende havstrømme, der flyder mod nord langs Vestgrønland.  

DSC_0348.jpg

Foto: Morten Meldgaard, Dansk Ekspeditionsfond
VÆDDEREN på vej gennem det smalle Prins Christians Sund, der forbinder Øst- og Vestgrønland

Kl. 13.30 i høj sol lagde vi til kaj i Nanortalik. Hele byen var på benene for at modtage os. Kanonsalut, flag, skolebørn. Festligt. Og på kajen blev vi modtaget af borgmester Kristine Råhauge med en velkomsttale. Museumsleder Sørine Gejl havde sammen med den lokale turistmand lavet et overvældende program for alle fra kl. 15.00 til 19.00. Det indledtes med prøvesmagning af tørfisk, røget moskusokse, rensdyr, lam og tørret hvalkød med mulighed for at dyppe i en helt særlig Nanortalik-specialitet: syrnet sælspæk og olie.

DSC_0370.JPG

Foto: Morten Meldgaard, Dansk Ekspeditionsfond
Varm velkomst i Nanortalik. Med prøvesmagning af kulinariske specialiteter som syrnet sælspæk, tørret hvalkød, røget moskusokse og meget andet...

Vi indledte med at åbne udstillingen ”Erindring om slægters komme fra Øst” om indvandringen fra Østgrønland til Sydgrønland, som var blevet til som en del af klima- og miljøprojektet og Nationalmuseets samarbejde med Nanortalik Museum. Borgmesteren åbnede udstillingen med en fin tale. I forbindelse med udstillingsåbningen overrakte skibschef Carsten Schmidt tegninger af VÆDDEREN til en lokal skibsmodelbygger, Per Sonberg.

Herefter var der byvandring, der endte ved den gamle kolonihavn, hvor museet har etableret en række udstillinger og rekonstruerede telte og vinterhuse. Et meget fint museumsmiljø. Her var der så opvisning med konebådssejlads, kajakvendinger og trommesang. Derefter blev vi ledt ned til en åben plads, hvor en gruppe børn i festdragter fra børnedansegruppen ”Qakku qiimasut” dansede grønlandsk folkedans. Herfra gik vi op i kirken, hvor det lokale kor ”Nipaasa” sang ganske vidunderlige flerstemmige salmer og sange.

DSC_0380.jpgDSC_0392.JPG

DSC_03931.JPGDSC_0395.JPG

Foto: Morten Meldgaard, Dansk Ekspeditionsfond
Kajakvendinger, konebådsopvisning, trommedans, børne-folkedans og salmesang i byens kirke. Alle sejl var sat til, da Nanortalik bød Galathea 3 velkommen til Sydgrønland

Aftenen gik med foredrag om Galathea-ekspeditionen og forskningen omkring Grønland. Det foregik med tolk i forsamlingshuset, hvor der var fuldt hus og god stemning.

Alle, såvel besætning som forskere og mediefolk, havde stor glæde af at møde Grønland på denne måde, og det blev en kærkommen hvileperiode for alle efter en intens opstart fra København over Færøerne til Sydgrønland”.

Samme dag indløb en pressemeddelelse fra forskerne på ét af de landbaserede Galathea 3-projekter i Sydgrønland, nemlig Ikka-projektet, som allerede havde gjort spændende opdagelser. Læs pressemeddelelsen her.

Velvære og varme kilder
Onsdag morgen afsejlede VÆDDEREN Nanortalik med Unartoq som første mål, hvor der blev dømt nogle timers time out, så alle fik mulighed for - med udsigt over fjorden og de drivende isfjelde - at nyde en tur i de varme kilder, der helt fra nordboernes tid er stemmet op som varme bade.

Resten af dagen gik med skrab og trawl efter skaldyr, krabber mv. til miljøgiftprojektet. Det gik udmærket - dog var der ikke tilstrækkeligt med muslinger. Derfor forlagde ekspeditioen nordover til nogle lovende banker dér.

Aftenen gik med foredrag ved togtleder Minik Rosing om Jordens skabelse. Minik Rosing er som tidligere nævnt ekspeditionens togtleder frem til Azorerne og til daglig leder af Geologisk Museum i København. Han blev verdensberømt, da han i en sten, som han havde hentet i et område 150 kilometer nordøst for Nuuk, fandt kulstof, der stammede fra 3,8 mia. år gamle levende organismer. Fundet var en sensation – det betød nemlig, at den hidtidige datering for liv på Jorden blev skubbet 300 millioner år tilbage.

Følg Galathea 3 på Google Earth og se ugens billede på www.satelliteeye.dk

Udskriv siden
 
 
Galathea3