Det ukendte havForskerne på VÆDDEREN arbejder i disse uger i det meget rige havområde ud for Chile og Peru. Stillehavet dækker omkring en tredjedel af kloden - men vores viden om, hvad det enorme havområde rummer, er meget begrænset.
Dato 27.2.2007
"Mennesket ved mere om Mars' overflade end den del af jorden, som er dækket vand", siger lektor ved Aarhus Universitet Bente Lomstein til Politiken. Bente Lomstein er medlem af Dansk Ekspeditionsfonds bestyrelse i disse ugermed på det 25 mand store forskerteam, som arbejder på projektet Havets iltfattige zoner.
Sensationer på bedding Iltsvindszonen, som forskerne undersøger, begynder godt 100 meter under havets overflade, hvorfra den strækker sig ned i dybet. Blandt de opsigtsvækkende begivenheder i dette særprægede økosystem er fundet af en kæmpebakterie, en såkaldt Thiomargarita, som hidtil kun er set tre gange: Første gang i 1999 i havet ud for Namibia, anden gang i Den Mexikanske Bugt og tredje gang i Tokyo-bugten. Bakterien er på størrelse med en flue, og er altså aldrig tidligere observeret i havområdet ud for Sydamerika.
En anden særdeles spændende fangst, som kan vise sig at være en endnu større sensation, er en børsteorm på et par millimeter, som er fundet i en vandprøve den absolut iltløse del af havet ud for Peru. Ifølge teorien burde ormen ikke kunne leve der, fordi den ikke ville kunne trække vejret. "Min antagelse er så, at ormen ånder uden ilt. Jeg tror, at den ånder nitrat, og hvis jeg kan bevise det, er det en vaskeægte sensation", siger biolog Lars Peter Nielsen fra Aarhus Universitet til Politiken - læs hele artiklen her.
Jens Tang Christensen med Humboldt-blæksprutte
Kongeligt besøg VÆDDEREN modtager hele to kongelige besøg på det kommende togtben fra galapagos via Panamakanalen til US Virgin Islands (tidl. Dansk Vestindien). HKH Kronprinsen, som er protektor for Dansk Ekspeditionsfond, påmønster VÆDDEREN på Galapagos og deltager på ekspeditionen til Panama. Her afløses Kronprinsen af HKH Prinsgemalen, som er med ombord til anløbet i Charlotte Amalie på St. Thomas.
Kronprinsen er i øvrigt en erfaren ekspeditionsdeltager - i 1986 og 1990 deltog HKH i to ekspeditioner til Centralasien, og i 2000 var Kronprinsen på en 2800 km lang slædehundetur i Nordgrønland, Ekspedition Sirius 2000.
Et andet medlem af kongehuset, Frederik VIII's brorsøn prins Axel, deltog i sin egenskab af formand for Den Danske Dybhavsekspedition i planlægningen af den anden Galathea-ekspedition 1950-52.
Så vidt - så godt Dansk Ekspeditionsfond har udarbejdet en kort status over en række af de forsknings- og formidlingsmæssige aktiviteter på ekspeditionen. Det er naturligvis for tidligt at vurdere forskningsresultaternes samlede gennemslagskraft, da en betydelig del af det materiale, der indsamles på togtet, først vil blive analyseret i løbet af de kommende måneder og år. Tilbagemeldingerne fra forskerne er imidlertid generelt særdeles positive, og flere af projekterne har gjort fund, som allerede nu vurderes at rumme lovende perspektiver - læs mere her!
Også i Undervisningsministeriet er der tilfredshed med projektets gennemslagskraft i skoleverdenen, og pressedækningen har været omfattende og dækker et bredt spektrum af de journalistiske vinkler - læs mere her!
|