Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Betydning af UV-stråling

Ultra-Violet-stråling er lys med meget kort bølgelængde. Det er, som navnet siger, lidt ’på den anden side af violet eller blåt lys’, som er de korteste bølgelængder vi kan se med øjnene. Synligt lys har bølgelængder fra 700 nm (rødt lys) og ned til 400 nm (blåt lys). UV-stråling har bølgelængder mellem 400 og 280 nm.

Lys kommer som kvanter eller fotoner, og jo mindre bølgelænge jo mere energi er der i en foton. Når lys rammer et stof, fx et stort organisk molekyle, vil energien fra fotonen overføres til molekylet og i nogle tilfælde få det til at gå i stykker. Det kender vi fx fra gardiner i som bleges af sollys. Da fotonerne i UV-lys indeholder meget energi, kan de nemmere end synligt lys få organiske molekyler til at gå i stykker. Er molekylet som går i stykker fx et DNA-molekyle i en levende celler opstår der skader på cellen. Det kender vi alle når vi har fået for meget sol – huden går i gang med at reparere skadet på DNAet og skifte de celler ud som er helt døde.

UV-stråling er et livsvilkår for alt levende – faktisk gik udviklingen af liv på jorden først rigtig i gang da de var dannet så meget ozon – som absorberer UV-stråling – øverst i atmosfæren at UV-strålingen kom ned på et rimelig lavt niveau. De aller fleste organismer beskytter sig mod UV-stråling ved at være farvede, dvs. de har farvestoffer i huder/på overfladen som absorberer lys inklusive UV-stråling. Igen kan vi kigge på vores egen art, mennesket, for at se hvordan UV-stråling har påvirket vores udseende – racer som lever omkring ækvator har flere pigment end os nordboere. Ulempen ved at været farvet er at man bliver synlig. Det er især en ulempe hvis man eller lille, fx en vandloppe, og konstant lever med muligheden for at blive spist af fx en fisk. Derfor er mange vandlopper helt gennemsigtige og derfor nærmest usynlige i vandet. Spørgsmålet er så hvordan de undgår at deres celler bliver skadet af UV-stråling? Specielt i troperne, hvor der er rigtig meget UV-stråling fordi solen står så højt på himlen. Det fører til nogle af de centrale spørgsmål for denne del af projektet: Hvad betyder UV-stråling for planktonorganismer fordeling i vandsøjlen? Hvad betyder UV-stråling for deres vækst og overlevelse og hvordan beskytte de sig mod UV-stråling?

I tropiske have er der rigtig meget UV-stråling i vandet. Både fordi solen står højt på himlen og der derfor er meget UV-stråling som rammer havoverfladen, men faktisk i endnu højere grad fordi tropisk have indeholder meget lidt humusstof – store brune molekyler dannet fra døde planter som absorberer UV-lys (se projektet ’Opløst organisk stof’ som er med på Galathea fra start til slut). Det er derfor overraskende at vi i tropiske have ofte finder mange planktonorganismer tæt ved overfladen, organismer som i mange tilfælde er helt gennemsigtige – hvordan undgår vandlopper og fiskelaver i troperne at blive solskoldet?

Udskriv side Forrige side: Områdets oceanografi Side 3 af 7 Næste side: Fiskelarvers rolle i fødenettet
  

 lysspektrum


 
 
Galathea3