Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

De marine klimatiske rammer

I forbindelse med den geologiske prøvetagning er det vigtigt også at indsamle fysisk og kemisk oceanografisk information med henblik på at kortlægge de marine klimatiske rammer, under hvilke den nuværende sedimentation foregår. Derved dannes grundlag for etablering af en relation mellem recente forhold og sedimentkernernes informationer om tidligere tiders marine klimaforhold. 

Det marine klima ved Vestgrønland er i dag domineret af påvirkning fra atmosfæren samt af indstrømning af Arktisk vand via Den Østgrønlandske Strøm og Atlantisk vand via Irmingerstrømmen. Dette betyder at strøm, saltholdighed og temperatur ved Vestgrønland i høj grad afhænger af havcirkulationen i Nordatlanten og dennes variabilitet. Da de Nordatlantiske Oscillation (NAO) har stor indflydelse på såvel de atmosfæriske forhold ved Grønland samt på havcirkulationen i Nordatlanten og dermed på intensiteten af indstrømningen af Polar- og Irmingervand til de vestgrønlandske farvande, er der en stor sammenhæng mellem NAO og det Vestgrønlandske marine klima. Den observerede antifase i lufttemperaturen mellem Vestgrønland og Nordeuropa er i dag velkendt og menes for en stor dels vedkommende at være relateret til NAO. I løbet at den opvarmning, som er sket i de sidste årtier over store dele af den Nordlige halvkugle, er der dog i Sydgrønland og NordøstCanada observeret en mindre afkøling, som er for markant til kun at kunne forklares ved en positiv NAO fase. Ved studier af sedimentkerner vil NAO’ens fasen /antifase gennem tiden blive belyst.

Etablering af relation mellem informationer i sedimentkerner og det marine klima vil derfor bidrage til at man via sedimenterne kan kortlægge forandringen af det vestgrønlandske marine klima tilbage i tiden, samt indirekte kortlægge tidligere tider variabilitet i NAO. Dette vil bidrage til en øget forståelse af Grønlands klima og dets effekter på den marine økologi.

Udskriv side Forrige side: Klimaændringer, kulturmønstre og bosættelser Side 6 af 9 Næste side: Vestgrønlands marinbiologiske system
  
 
 
Galathea3