Videre mod Hobart - og nyt fra land-galathisterneDen sidste del af det syvende togtben - fra Broome til Perth - er vel overstået og det ottende netop gået i gang. Anløbet i Perth i den forløbne uge var stærkt tiltrængt. Siden VÆDDEREN forlod Cape Town den 18. oktober, har der kun været et enkelt og ganske kortvarigt anløb i Broome.
Dato 24.11.2006
De påmønstrende forskere etablerede sig straks på skibet og gjorde klar til næste etape - mens besætningen på skift hold fri sammen med de øvrige ekspeditionsdeltagere.
Foto: Anne Sofie Berendt Næste forskerhold etablerer sig
Tirsdag besøgte elever fra East Fremantle Primary School VÆDDEREN, og onsdag mødte deltagere på Galathea 3 forskere fra universiteterne i West Australia. Både de lokale forskere og Galathea-forskerne holdt foredrag efterfulgt af faglige diskussioner. Disse møder med lokale forskningsmiljøer, som Galathea 3 så vidt muligt gennemfører i alle anløbshavne, er med til at styrke det internationale netværk, der karakteriserer moderne forskning, og som Danmark både har brug for - og skal bidrage til. Samme dag var der åbent skib for danskere, som har bosat sig i området – også denne type arrangementer er blevet en tradition ved VÆDDERENs havneanløb.
Nyt fra land-galathisterne Samtidig ankom botanikeren Axel Dalberg Poulsen til øen Makira i Salomonhavet. Han leder efter nye arter af ingefær i Salomonøerne - og rygtet var løbet ham i forvejen, for inden ankomsten til øen var han alleredeblevet interviewet til den nationale radio om sit landbaserede feltarbejde under Galathea 3. Så mange i landsbyen Kirakira vidste straks hvem han var, og hvad hans opgave gik ud på. Læs mere om projektet her!
Også den internationalt kendte fugleforsker, professor Jon Fjeldså fra Zoologisk Museum, er landet i Salomonøerne. Han skal lave DNA-analyser på områdets fugle - Zoologisk Museum har allerede verdens næststørste samling af materiale til DNA-analyser af fugle, men man mangler i høj grad denne type prøver fra det indoaustralske ø-område. Studier af fugle herfra vil være af central betydning for udvikling af det biologiske artsbegreb og vores forståelse af, hvordan nye arter opstår. Læs mere om projektet på Jyllands-Postens Galathea 3-hjemmeside her!
Fotos fra de landbaserede projekter er på vej - tjek eventuel fotoalbummet på www.galathea3.dk i begyndelsen af næste uge...
Foto: Anne Sofie Berendt Udstyret gøres klar til næste etape
Kalkbanker sladrer om fortiden I de kommende uger får VÆDDEREN brug for alt sit avancerede geologiske udstyr. Lektor, PhD Mads Huuse fra Aberdeen University og hans 15 mand store forskerteam skal undersøge karbonatbankerne ud for den sydaustralske bugt Great Australian Bight. Kalkaflejringerne fortæller en masse om havstrømmene og de vekslende klimaforhold i området gennem de sidste to millioner år - og de er samtidig vigtige for forståelsen af tilsvarende banker, som for nyligt er opdaget i de danske skrivekridt- og Danienkalk-aflejringer langs randen af Nordsøbassinet. Undersøgelserne vil omfatte seismiske målinger, kernetagning, strømmålinger, vandprøver, samt videooptagelser af havbundsforholdene. Læs mere om projektet på Undervisningsministeries hjemmeside her!
|