Næste stop: BroomeVÆDDEREN befinder sig nu på sidste etape af den lange sejlads over Det Indiske Ocean. Skibet forventes at anløbe Broome, der ligger i det nordvestlige Australien, sent søndag aften (dansk tid).
Dato 3.11.2006
Vandtemperaturen stiger gradvist, og de vandprøver, der hentes op, indeholder spændende tropiske arter - herunder farlige gopler! Derfor er de forskere, der henter prøver op med net, nødt til at arbejde med handsker, så de undgår at komme i kontakt med goplernes brændende tentakler, hvis gift kan kan forårsage kvalme og angstanfald hos mennesker. Andre forskere holder udkig efter havslanger - de vil undersøge slangernes gift, der hvert år koster mange tusinde mennesker livet. Læs mere om Arne Redsted Rasmussens projekt om indsamling af giftige havslanger her!
Foto: Ole Schou Hansen Zooplankton-net hives ombord
Første billeder af levende furealger En anden gruppe, som ledes af Niels Daugbjerg fra Københavns Universitet, forsker i tropiske furealger. Som de første i verden tager de billeder af levende furealger midt ude i Det Indiske Ocean. Tidligere undersøgelser har været baseret på dødt materiale - billederne af de levende alger gør det muligt at indsamle nye data om furealgernes farver og form. Billedmaterialet bliver suppleret med DNA-analyser og skal bruges til at lave en genetisk karakteristik af furealgesamfundet i Det Indiske Ocean.
Virus med perspektiver I ugens løb opdagede lektor Mathias Middelboe fra Københavns Universitet en ny virus, der kan bekæmpe en bakterie, som hvert slår fisk ihjel i danske havbrug. Bakterien er et stort problem for fiskebranchen i Danmark og forårsager årligt skader for flere millioner kroner. Forskerne håber på at finde flere vira i havet for på længere sigt at kunne lave en virusblanding, der kan tilsættes fiskefoder, så de fiskedræbende bakterier nedkæmpes. Læs mere på Jyllands-Postens Galathea 3-hjemmeside her!
Lokkende lys Torsdag aften blev der trawlet efter lidt større dyr på 1000 meters dybde. Aftenens fangst indeholdt blandt andet et gennemsigtigt krebsdyr - en noget flad fætter med en længde på 7 cm og en tykkelse på bare 1 mm.
Foto: Anne Sofie Berendt 2. november 2006. Krebsdyr fanget på 1000 meters dybde i Det Indiske Ocean
I samme trawl blev fangede forskerne en fisk, som var udstyret med et lokkeorgan, der hang som en lang snor ned fra fiskens underkæbe. Lokkeorganet kan lyse - på den måde tiltrækker fisken sine byttedyr.
Foto: Anne Sofie Berendt 2. november 2006. Fisk med lokkeorgan (nr. to fra oven). Fanget på 1000 meters dybde i Det Indiske Ocean
Ændring af havneanløb Dansk Ekspeditionsfonds bestyrelse har i denne uge besluttet at ændre det planlagte havneanløb i Salomonøernes hovedstad Honiara, således at VÆDDEREN i stedet anløber Gizo, som er beliggende i samme øgruppe. Ændringen skyldes de uroligheder, der har præget hovedstaden siden præsidentvalget i foråret. Klik ind på google.dk og se, hvordan der ser ud...
Foto: Ole Schou Hansen Aften over Det Indiske Ocean. Broome er endnu uden for synsvidde - men det varer ikke længe...
|