Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Anløb i Nuuk

Nyhedsbrev 4: 7.-13. september 2006.

Dato 14.9.2006

VÆDDEREN ankom til Nuuk natten mellem torsdag d. 6. og fredag d. 7. september og var klar til afvikling af weekendens omfattende program.

Kl. 10 fredag var der pressemøde på skibet med deltagelse af Grønlands Radio/TV og journalister fra de grønlandske aviser. Desuden deltog lederne af forskningsprojekterne, Undervisningsministeriets medarbejder, skibschefen og næstkommanderende samt togtleder Minik Rosing og Dansk Ekspeditionsfonds direktør, Morten Meldgaard. Chefen bød velkommen og overlod herefter scenen til Dansk Ekspeditionsfond.

VÆDDEREN i Nuuk

Foto: Peter Barfoed
VÆDDEREN i Nuuk - til venstre krydstogtskibet Crystal Symphony

Kl. 13 var der - i strålende sol - åbent hus for presse, besætning og forskere på Naturinstituttet med efterfølgende reception. Adskillige grønlandske politikere var til stede, herunder landsstyremedlem Doris Jakobsen, Direktoratet for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, landsstyremedlem Aleqa Hammond, Landsstyreområdet for Familie og Justitsvæsen, Tuusi Motzfeldt, landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender samt landsstyreformand Jonathan Motzfeldt. Direktør Klaus Nygaard holdt tale - det samme gjorde kontreadmiral Niels Erik Sørensen, Minik Rosing og Morten Meldgaard.

Galathea 3 på mærkerne
Lørdag d. 8. september indledtes med præsentationen af det nye grønlandske Galathea-frimærke i VÆDDERENS hangar. Kunstneren bag frimærket er Naja Abelsen, og motivet er VÆDDEREN med gravity corer i aktion. På 1. dagskuverten ses sedimentkernerne i smukke akvarelfarver. Skibschefen bød velkommen, Philatelic Manager Søren Rose fra POST Greenland, kontreadmiral Niels Erik Sørensen og Morten Meldgaard holdt taler. Læs mere om frimærket her.

Præsentation af Galathea-frimærke      Tegnet af den grønlandske kunstner Naja Abelsen

Foto: Minik Rosing                                                  POST Greenland
Det nye Galathea-frimærke fra POST Greenland erskabt af den gønlandske kunstner Naja Abelsen. Det har en valør på 9,75 kr.

Derefter viste museumsinspektør Claus Andreasen besætning, forskere og mediefolk rundt på Nationalmuseet, og senere på eftermiddagen var der rundvisning på Paamiut, Naturinstituttets store trawler.

Samtidig med alle disse arrangementer var der transmissioner til blandt andet TV-quizzen Test Nationen, som blev vist på TV2 lørdag aften med interviews af brødrene Anders og Peter Lund Madsen direkte fra Nuuk. Der blev også afviklet skolekonkurrencer, og vinderen af en plads på togtbenet Cape Town–Perth blev kåret - det blev en 20-årig pige fra Qaqortoq.

Fuldt hus til Galathea-aften
Kl. 19.30 var der Galathea-aften i symfoniorkestersalen i Katuaq, Grønlands Kulturhus. Der kom så mange, at publikum selv måtte bære stolene op i salen. Morten Meldgaard indledte med en præsentation af Galathea 3 og baggrunden for ekspeditionen. Minik Rosing fortalte om forskningsprojekterne på de første togtben og de perspektiver, de rummer, hvorefter han introducerede forskerindlæggene: Naja Mikkelsen om Mennesker og Miljø i Vestgrønland, Holger Lykke-Andersen om Kvartærgeologi på bankerne ud for Vestgrønland, Lone Gram om Roseobacter-bakterier og Blom-brødrene om Polarhavenes DNA. Aftenen sluttede med en reception afholdt af NAPA (Nordens Institut i Grønland).

Åbent skib for 1270 gæster
Søndag d. 9. september holdt VÆDDEREN åbent skib fra kl. 14 til 17. Minik Rosing bød hver gæst velkommen ved landgangen, og hele skibet var sat op til rundvisning. De i alt 1270 besøgende blev guidet rundt med pile, og både besætningsmedlemmer og forskere stillede op som fortællere undervejs.

Kl 11 – 16 inviterede Naturinstituttet en del af journalisterne ud til fjordens munding for at se på pukkelhvaler og høre om forskningen i området. Det foregik på instituttets forskningsskib, Adolf Jensen.

Regn og rusk i fjorden

Foto: Minik Rosing
Efterår i Nuuk-fjorden

Mandag eftermiddag stævnede VÆDDEREN mod syd – først med kurs mod Grønnedal og derefter syd om Kap Farvel forbi det område, hvor M/S Hans Hedtoft menes at være forlist på sin jomfrurejse den 30. januar 1959. VÆDDEREN nåede området onsdag og aktiverede multi beam'en - det avancerede ekkolod, som er monteret under skibet - på to positioner, hvor man mener, M/S Hans Hedtoft kan være sunket. Men der var intet spor af vraget.

VÆDDEREN er nu på vej sydøstover mod næste stop, Ponta Delgada på Azorerne, som forventes anløbet mandag morgen. Skibet ligger lige nu mellem to lavtryk – hvilket formentlig giver anledning til overvejelser om en justering af kursen, så VÆDDEREN og dens ikke i alle tilfælde lige søstærke logerende undgår den værste søgang...

Udskriv siden
 
 
Galathea3