Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Michael Møller Hansen

Michael Møller Hansen
Forskningsprofessor, ph.d., dr.scient.

Michael Møller Hansen

 

 

 

 

 

 

 

I 1990 blev jeg blev uddannet som cand.scient. i biologi fra Biologisk Institut, Århus Universitet, med speciale i populationsgenetik. I 1994 blev jeg ph.d. sammesteds på en afhandling om ørredens genetiske populationsstruktur. Endelig blev jeg i 2003 dr.scient. fra det Naturvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet, på en afhandling om genetisk populationsstruktur i fisk. Siden 1994 har jeg været ansat hos Danmarks Fiskeriundersøgelsers Afdeling for Ferskvandsfiskeri i Silkeborg, afbrudt af et længere forskningsophold ved Université Laval, Quebec, Canada i 2004. I 2005 blev jeg ansat som forskningsprofessor og er i denne forbindelse også ansat ved Biologisk Institut, Århus Universitet, hvor jeg underviser i populations- og conservationgenetik. Endelig er jeg medredaktør af to videnskabelige tidsskrifter, Molecular Ecology og Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences.

I min forskning beskæftiger jeg mig med, hvorledes fiskearter er opdelt i genetisk forskellige bestande, hvor stor udveksling af gener, der foregår mellem bestande, om bestandene er store eller er så små, at der er risiko for indavl og tab af genetisk variation. Forskningen er baseret på analyse af DNA, som vi bagefter analyserer med forskellige statistiske metoder. I de senere år er der nærmest sket en revolution indenfor vores forskningsfelt, efter at man er begyndt at sekventere hele genomet (arvemassen) for en række organismer og samtidig har udviklet nye og meget effektive statistiske metoder. Vi har nu mulighed for direkte at undersøge, hvad det er for gener, som gør at fisk fra en bestand klarer sig bedre i deres "eget" miljø end i et "fremmed" miljø, dvs. lokale tilpasninger. Samtidig kan vi få svar på, om arterne indeholder genetisk variation, således at de kan tilpasse sig ændrede miljøforhold såsom den forventede globale opvarmning.

Jeg har især beskæftiget mig med danske ørredbestande (altså europæisk ørred Salmo trutta, ikke at forveksle med regnbueørreder, som man holder i dambrug). Jeg har blandt andet undersøgt, i hvor stort omfang vi stadig har oprindelige danske ørredbestande på trods af årtiers udsætninger af dambrugsopdrættede ørreder. I de seneste par år har vi påbegyndt undersøgelser af, hvordan ørredbestande er tilpasset til de lokale miljøforhold. Desuden er jeg meget interesseret i laksefisken snæbel, hvor den sidste oprindelige bestand findes i Danmark (Vidåen). Vi analyserer DNA for at undersøge, hvor isoleret helt og snæbel rent faktisk er fra hinanden og desuden kan vi bruge resultaterne til at vurdere, om indavl og tab af variation er et akut problem hos snæbelen. Desuden har jeg været involveret i forskning indenfor andre arter, såsom laks, sild, gedde, torsk og odder.

Jeg har ikke tidligere decideret beskæftiget mig med ål i min forskning, men jeg er dybt fascineret af ålens livshistorie og de mange uløste mysterier. Min indfaldsvinkel er populationsgenetikken, og såvel jeg selv som de to andre populationsgenetikere i projektet, Louis Bernatchez og Greg Maes, er meget interesserede i en gang for alle at afklare, om der findes en eller flere genetisk forskellige bestande af ål.

Sammen med Henrik Sparholt er jeg koordinator for åleprojektet. Min rolle på selve ekspeditionen bliver således også koordinering, samtidig med at jeg vil sortere planktonprøver en masse og sammen med de andre populationsgenetikere løbende vurdere fangsten af ålelarver, således at vi får den optimale  indsamling til de genetiske analyser. Endelig vil jeg tilbringe noget af tiden på den trawler, vi har lejet til at fiske efter voksne gydende ål side om side med Vædderen.

E-mail mmh@difres.dk
Tlf. 89 213100

Udskriv side Forrige side: Projektdeltagere Side 2 af 13 Næste side: Kim Aarestrup
  
 
 
Galathea3