Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Lasse Riemann

Lasse Riemann

Lasse Riemann, Ph.D.
Assistant Professor
Hjemmeside

Jeg er dansk statsborger men har siden 2003 arbejdet ved Kalmar Universitet i Sverige. Jeg fik min Ph.D. grad fra Københavns Universitet i 2002. Afhandlingen handler om faktorer som påvirker populationsdynamik hos marine bakterier. Arbejdet med dette emne har jeg siden fortsat med i Kalmar. Det inkluderer en kombination af marine biologi, mikrobiologi og molekylærbiologi.

Af nuværende og tidligere projekter kan bl.a. nævnes undersøgelser af forholdet mellem marine virus og bakterier: Hvordan påvirker viral lysis af bakterielle subpopulationer det samlede bakteriesamfunds sammensætning og aktivitet? For nyligt har jeg arbejdet med marine bakterier som kan fiksere frit kvælstof fra luften. Dette er interessant, fordi væksten af mikrober i havet mange steder er begrænset af tilgængeligt kvælstof. I disse studier fandt vi, at ikke-fotosyntetiserende kvælstoffikserende bakterier kan isoleres i kultur fra Østersøen. Desuden at de er tilstede i Østersøen i stort antal.

Et andet nyligt projekt gik ud på at kortlægge den samlede diversitet af bakterier i overfladevand i verdenshavene. Dette v.h.a. molekylærbiologiske metoder. Lignende projekter går ud på at finde ud hvilke grupper af bakterier i Østersøen, der er af betydning, og at forsøge at bestemme bestemte grupper rolle i kvælstof og kulstof dynamikken. Forskellige grupper af bakterier har vidt forskellige funktioner. Vil man derfor opnå en forståelse af deres betydning for f.eks. kvælstof/kulstof dynamik, så må man analysere og forstå sammensætning og populationsdynamik i bakteriesamfundet.

Under selve ekspeditionen skal jeg deltage i beskrivelsen af plankton i Sargasso; altså fødegrundlaget for ålenes tilstedeværelse. I denne beskrivelse indgår bakteriesamfundets antal, aktivitet og sammensætning. Jeg vil bl.a. kigge på tilstedeværelsen af bestemte bakteriegrupper og måle deres evne til at optage bestemte kulstofforbindelser. Denne type af information vil, sammen med en beskrivelse af de lidt større (men stadig små) organismer, være vigtig for vores forståelse af hvorfor ål gyder i netop Sargassohavet.  

E-mail lasse.riemann@hik.se

Udskriv side Forrige side: Henrik Sparholt Side 13 af 13
  
 
 
Galathea3