Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Historien   Lysten til at rejse ud og blive klogere har dybe rødder i Danmarkshistorien.
Fra Jens Munk og Carsten Niebuhr til Galathea 1, Galathea 2 - og nu Galathea 3.
 
 

Resultater

Christian VIII havde planer om at samle de videnskabelige resultater fra den første Galathea-ekspedition i en smukt udstyret bog, som skulle udgives for statens regning. Men sådan gik det ikke.

Kort efter ekspeditionens hjemkomst døde kongen, og landet blev kastet ud i Treårskrigen. 

Efter krigen kom forskerne op at skændes, og derfor blev mange af de hjembragte effekter fra ekspeditionen stående i uåbnede kasser. Forskerne, der skulle have skrevet kongens bog, var blevet uvenner og spredtes snart for alle vinde. 

Der var ellers masser af materiale at bearbejde. Ekspeditionen hjembragte 93 kasser og krukker med "zoologiske, entomologiske, botaniske og geologiske Gjenstande". Læg dertil 21 kasser med etnografiske genstande, en større samling fra Java plus gaver fra naturvidenskabsmænd i en række af de byer, ekspeditionen havde besøgt. 

Opdagelser for eftertiden

I dag ærgrer forskerne sig mest over, at de botaniske samlinger på flere tusinde genstande aldrig blev bearbejdet. 

Der var dog enkelte undtagelser, for eksempel samlingen af guldsmede. Galathea 1 hjembragte i alt 368 guldsmede fordelt på 107 forskellige arter - eller næsten halvdelen af samtlige hidtil kendte tropiske arter. 37 af dem var på det tidspunkt ukendte for videnskaben. 

På trods af den mangelfulde bearbejdning har samlingerne fra Galathea 1 fortsat stor værdi. De bruges i dag som sammenligningsmateriale i moderne forskning, og forskere gør den dag i dag nye opdagelser ved at studere nogle af de dyr, der blev hjembragt for mere end 150 år siden.
Udskriv siden
 
 

 
 

En Klovnfisk fra Hongkong

En klovnfisk fra Hongkong
Fra Galathea 1-ekspeditionen.
Illustration: Christian Thornam

 
 

Galathea3