Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

15. September kl. 23:55 - En dag med masser af lokal opmærksomhed

Dato 15.9.2006

Klaus

I dag skriver Klaus Brodersen (ansat ved Ferskvandsbiologisk Laboratorium, Københavns Universitet).

“Excuse me – may I ask what you are doing...and where are you from?”

“Of course you may…” – og så kører snakken. Det er nemlig dejligt, når der bliver vist interesse for vores forskning og vores projekter, og det er jo i høj grad det som Galathea 3 ekspeditionen handler om. Men det er berigende på en særlig måde, når de lokale beboere nær en sø tøvende nærmer sig for at stille spørgsmål og for at blive klogere på helbredstilstanden af den lille naturperle, som de dagligt bader i, fisker i, går tur rundt om, eller måske voksede op ved. Mere om det senere.

Fredag var en lang og tung dag. Vi skulle afslutte arbejdet ved Lagoa de Santiago – en fantastisk kratersø, som ligger temmelig langt nede i et ret utilgængeligt landskab. Turen op og ned med gummibåde, motorer, bundhentere, fiskenet, baljer, sonder etc., var mildest talt krævende.

Vores projektleder, professor Erik Jeppesen, ankom til Ponta Delgada torsdag for at holde møder og foredrag ved University of the Azores. Der blev heldigvis også tid til at hjælpe med høst og laboratorieanalyser af fiskefangsterne fra Lagoa de Santiago. De brednære fiskegarn havde fanget mange fisk, og nogle var endda temmelig store.

Picture 1

Foto. Lagoa de Santiago. En fantastisk og anderledes sø med særprægede ferskvandsøkologiske karakterer. Projektleder Erik Jeppesen (DMU) med en af de mange karper fra nattens standardiserede fiskeundersøgelse. Foto Klaus Peter Brodersen

Pludseligt dukker en ung adjunkt (Vitor) op med to unge brasilianske studenter. Han havde hørt om projektet, og syntes det var interessant at vise frem. Verden bliver hurtig lille, når en Azorisk universitetslærer instruerer sydamerikanske studenter i planteplanktonanalyser i forbindelse med et dansk projekt på Sao Miguel!

Picture 2

Foto: Vitor instruerer brasilianske studenter i fytoplanktonindsamling. Foto Klaus Peter Brodersen

Vi deler os i to hold: ét hold kører til universitets laboratorier for at lave bestandsopgørelse og isotopanalyser på nattens karpefangst, mens et andet hold kører til Lagoa Verde for at påbegynde nye måleserier. Midt i det hektiske prøvetagningsprogram ankommer en Landrover med tre entusiastiske kajakroere. Efter at have undret sig over vores vidt udbredte sigøjnerlejr fuld af plastikspande, filtreringsudstyr, fiskeredskaber, gummibåde og orangeklædte Guantanamofanger, bliver Susanne mødt af overordentligt interesserede og spørgende unge mænd – og her vender vi tilbage til indledningen af dette afsnit.

Picture 3

Foto: Susanne fortæller en lokal naturelsker om projektet og økologien i Lagoa Verde. Dialogen er entusiastisk, og det vi ikke når i dag, det når vi nok i morgen. Foto Klaus Peter Brodersen

Selv når der er allermest travlt, når grejet begynder at drille, når vejrliget vender, og når man løber tør for benzin, kan man ikke afvise et oprigtigt og videbegærligt menneske, som indtrængende interesserer sig for sin lokale natur – og så er det lige meget om det er en kratersø på Azorerne, eller et gadekær i Danmark. Vores ferskvandssøer har ekstrem stor betydning for mennesker, lige meget hvor i verden vi kommer frem. Rent og klart vand er indbydende, smukt, biologisk diverst, og så afspejler det som regel et opland i balance. Det er ikke kun kajakroeren, som bliver klogere – vi bliver også klogere, for tit ved de lokale beboere med stor nøjagtighed, hvornår en given fisk eller krebs blev indført, hvornår vandplanterne forsvandt, eller hvor store fisk man (engang) kunne fange i søen. Vidensudvekslingen og inspirationen kan gå begge veje, når naturforskeren møder naturbrugeren, og det er bl.a. her man som forsker bliver påmindet om meningen og vigtigheden med det man laver.

Vi har haft en effektiv dag med masser af interesse for vores forskning. I morgen lørdag er vi også privilegerede – da får vi nemlig videnskabsministeren på besøg ved en af undersøgelseslokaliteterne. Opmærksomhed og interesse lader forskningsbatterierne op…sådan er det!

Udskriv side
  
 
 
Galathea3