Kost og kultur. Diffusions- og innovationsstudier af dansk-indisk madtraditionLæs Sabine Kargs blog fra Indien: www.kostogkultur.blogspot.com
Projekt ved Sabine Karg, Etnografisk Samling, Nationalmuseet
Projektet omhandler vekselvirkninger mellem det danske og indiske køkken og de nye fødevarer og retter, som danske kolonister dels indførte i Tranquebars kolonisamfund dels formidlede tilbage til hjemlandet. Tilvejebringelsen af madvarer, tilberedningen og selve måltiderne udgør en meget væsentlig del af vort dagligliv. Fødevarer og den måde, vi omgås dem på, repræsenterer således en central del af vor kulturarv. I kolonitidens Tranquebar lå der for danskerne et vigtigt økonomisk aspekt i handelen med krydderier. Kolonisternes samspil med såvel den fremmede indiske som den hjemlige danske befolknings madtraditioner og omgang med nye fødevarer udgør genstandsfeltet for nærværende projekt. Hvorledes blev f.eks. de nye fødevarer – danske, som udenlandske – accepteret og senere integreret i det traditionelle køkken i kolonien? Hvornår og hvor hurtig blev de nye krydderier integreret i det danske køkken? |
Foto: Ingrid Fihl Simonsen, aug. 2005 |
Food and cultural heritage. Diffusion and innovation studies of the Danish food tradition in TranquebarProject by Sabine Karg, The National Museum of Denmark
The project deals with the interactions between the indigenous cuisine and the new foodstuffs and dishes introduced by the Danish colonists. Food represents an essential part of our daily life and the history of foodstuffs is a central element of our cultural heritage. In Tranquebar, one of the most important economical aspect was set in the trade with spices. In the present project we want to enlighten the interplay between the colonists and the local residents concerning their food traditions and their treatment with the newly introduced food. How were the new foodstuffs – the Danish and the foreign ones – accepted and later integrated into the traditional cuisine? When and how quick did the newly imported spices find their way into the Danish kitchen? |
Foto: Ingrid Fihl Simonsen, aug. 2005 |
Sabine Karg, Seniorforsker, M.A, Dr. philThe National Museum of DanmarkResearch and ExhibitionsNy Vestergade 11DK-1471 CopenhagenSabine.Karg@natmus.dkKommer fra Sydtyskland. Uddannet i arkæologi og botanik ved universiteterne i Tübingen (Tyskland) og Basel (Schweiz). Postdoctoral Research Associate ved universiteterne i Leiden og Amsterdam (Holland). Ansat som seniorforsker ved Nationalmuseet siden 1999. Arbejder med plantemakrofossiler fra arkæologiske udgravninger og naturlige aflejringer. Særligt interesseret i sammenhængen mellem vegetationsudviklingen, forhistorisk- og middelalderagerbrugssystemer, handelsaktiviteter med planterne (såsæd, krydderier), samt etnobotanik i den nyere tid. Se desuden også: Nationalmuseets naturvidenskabelige undersøgelser |
|
Robin GlinkaPraktikant Stud. cand. mag. |