Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Status, formidling

Februar 2007

Dato 27.2.2007

Med ombord på Vædderen er bl.a. Politiken, Det Berlingske Officin, Morgenavisen Jyllands-Posten, ugemagasinet Ingeniøren, TV-produktionsselskabet STV samt formidlere fra undervisningsverdenen.

Dansk Ekspeditionsfond modtager hver måned mellem 1500 og 2100 presseklip, som dækker et bredt spektrum af journalistiske vinkler – fra forskningsformidling, reportager om livet på skibet og portrætter af de forskellige deltagere til logbøger, satiriske indlæg mv. Desuden leverer Galathea 3 jævnligt stof til nyhedsudsendelserne på de to store TV-kanaler i Danmark, DR og TV2, samt i diverse radioprogrammer.

Både medier, Undervisningsministeriet, forskningsinstitutionerne og andre aktører har etableret Galathea 3-hjemmesider, som bidrager til en bred og omfattende formidling af ekspeditionen (se f.eks. www.galathea.nu, www.politiken.dk/galathea, www.berlingske.dk (brug søgeord: logbog), www.galathea3.emu.dk, www.sdu.dk/Nat/fak/minisites/galathea/, www.satelliteeye.dk).

Kort før jul foranstaltede Morgenavisen Jyllands-Posten i øvrigt gennem Rambøll Management en måling af danskernes kendskab til Galathea 3. Undersøgelsen viste, at flere end ni ud af ti mænd har hørt om ekspeditionen. Tallet er lidt lavere blandt kvinder, nemlig otte ud af ti. Langt hovedparten af danskere med kendskab til projektet - 73 pct. - er overvejende positive.

Også i Undervisningsministeriet er der tilfredshed med projektets gennemsklagskraft i undervisningsverdenen. En brugerundersøgelse, som blev gennemført før årsskiftet, viser, at websitet www.galathea3.emu.dk bliver brugt af mange i forhold til andre tilsvarende sites på undervisningsportalen www.emu.dk, og der er en forventning om, at det store antal undervisningstilbud, som efterhånden er etableret på sitet, vil blive anvendt i skoler og på gymnasier også i de kommende år. Det er væsentligt for Dansk Ekspeditionsfond og Undervisningsministeriet, at Galathea 3-ekspeditionen sejler ”virtuelt” videre også efter VÆDDERENs hjemkost i april 2007. Underviserne vil således have god mulighed for at inddrage Galathea 3 i planlægningen af de kommende skoleår også i 2007, 2008 osv..

Undersøgelsen, som kan læses på http://galathea3.emu.dk/brugerundersogelse.html, konkluderer blandt andet, at:

  • Hjemmesiden galathea3.emu.dk er brugt i undervisningen på alle niveauer fra børnehaveklasse til gymnasier og i læreruddannelsen med 16-19.000 unikke brugere pr. måned svarende til ca. 5.000 brugere / uge.
  • De fleste brugere er fra grundskolen med vægt på 3.-7.klasse.
  • I indskolingen, på mellemtrinet og de ældste klasser i grundskolen bruges hjemmesiden både i natur/teknik, dansk, historie, biologi, geografi og andre fag samt ikke mindst i tværfaglige sammenhænge. Siderne bruges altså ikke kun i naturfagene, men bredt over fagrækken.
  • Nogle klasser følger Galathea løbende over hele året, mens andre arbejder med udvalgte emner i kortere eller længere perioder.
  • Gymnasiet har færre brugere end grundskolen. På dette niveau kan der arbejdes mere specialiceret i relation til udvalgte forskningsprojekter. Omfanget af arbejdet og timeforbruget kan her være ganske stort og forløbe over hele året. Typisk arbejder gymnasieklasserne i naturfagene med selvformulerede projekter i relation til den forskning, der foregår på skibet.
  • MiniGalathea er blevet en stor succes, hvor mange elever ikke bare arbejder med emnerne i skolen, men også hjemmefra følger EMUs færd jorden rundt via nogle faglige tekster og inspirerende fotos fra ekspeditionen. Blandingen af fakta og fiktion for de yngste elever har vist sig at være kimen til en begyndende interesse for det naturvidenskabelige felt.
  • Det tilkendegives, at hovedparten af lærerne og eleverne vil bruge webstedet fremover. 43% vil helt sikkert fortsætte med at bruge det, 45% vil nok bruge det, mens 5% ikke forventer at ville bruge det. 63% af respondenterne er lærere, og heraf er 67% ansat i grundskolen.

Dertil kommer en række undervisningsaktiviteter iværksat af mediepartnerne og andre aktører, omfattende foredragsvirksomhed på skoler og i andre fora, hvor forskere, der har deltaget på ekspeditionen, fortæller om deres projekter og om ekspeditionen, samt udstillinger rundt om i landet. F. eks. åbnede seks af akvarierne i Danmark udstillinger i oktober 2006, og Zoologisk Museum i København åbner en særudstilling i april 2007.

Med hensyn til den internationale pressedækning gennemfører ekspeditionen pressekonferencer i forbindelse med havneanløbene. Der har overalt været positiv interesse for ekspeditionen, og dækningen lokalt har været tilfredsstillende – i flere tilfælde ganske overvældende!

Anløbet i Valparaiso i Chile i begyndelsen af februar trak således betydelig opmærksomhed – både ambassaden, mediepartnere samt de danske og chilenske undervisningsministerier havde forberedt begivenheden, som var imødeset med stor interesse i den lokale skole- og medieverden. Desuden planlægger Dansk Ekspeditionsfond i forbindelse med anløbene US Virgin Islands og i Boston en række aktiviteter på relevante forskningsinstitutioner i områderne.

I forbindelse med anløbene i de udenlandske havne er der i det hele taget lagt stor vægt på, at der – i de byer, hvor det på nogen måde har været muligt – har været inviteret lokale skoleklasser ombord på skibet og afholdt møder og seminarer på lokale forskningsinstitutioner, således at Galathea 3 kan bidrage til at styrke det internationale netværk, der karakteriserer moderne forskning. Denne tendens afspejles også på adskillige af Galathea 3-projekternes deltagerlister, som viser, at mange udenlandske projektmedarbejdere og universiteter er involveret i forskningen.

 

Udskriv siden
 
 
Galathea3