Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Næste stop: Broome

VÆDDEREN befinder sig nu på sidste etape af den lange sejlads over Det Indiske Ocean. Skibet forventes at anløbe Broome, der ligger i det nordvestlige Australien, sent søndag aften (dansk tid).

Dato 3.11.2006

Vandtemperaturen stiger gradvist, og de vandprøver, der hentes op, indeholder spændende tropiske arter - herunder farlige gopler! Derfor er de forskere, der henter prøver op med net, nødt til at arbejde med handsker, så de undgår at komme i kontakt med goplernes brændende tentakler, hvis gift kan kan forårsage kvalme og angstanfald hos mennesker. Andre forskere holder udkig efter havslanger - de vil undersøge slangernes gift, der hvert år koster mange tusinde mennesker livet. Læs mere om Arne Redsted Rasmussens projekt om indsamling af giftige havslanger her!

Zooplankton-net med håndkraft

Foto: Ole Schou Hansen
Zooplankton-net hives ombord

Første billeder af levende furealger
En anden gruppe, som ledes af Niels Daugbjerg fra Københavns Universitet, forsker i tropiske furealger. Som de første i verden tager de billeder af levende furealger midt ude i Det Indiske Ocean. Tidligere undersøgelser har været baseret på dødt materiale - billederne af de levende alger gør det muligt at indsamle nye data om furealgernes farver og form. Billedmaterialet bliver suppleret med DNA-analyser og skal bruges til at lave en genetisk karakteristik af furealgesamfundet i Det Indiske Ocean.

Virus med perspektiver
I ugens løb opdagede lektor Mathias Middelboe fra Københavns Universitet en ny virus, der kan bekæmpe en bakterie, som hvert slår fisk ihjel i danske havbrug. Bakterien er et stort problem for fiskebranchen i Danmark og forårsager årligt skader for flere millioner kroner. Forskerne håber på at finde flere vira i havet for på længere sigt at kunne lave en virusblanding, der kan tilsættes fiskefoder, så de fiskedræbende bakterier nedkæmpes. Læs mere på Jyllands-Postens Galathea 3-hjemmeside her!

Lokkende lys
Torsdag aften blev der trawlet efter lidt større dyr på 1000 meters dybde. Aftenens fangst indeholdt blandt andet et gennemsigtigt krebsdyr - en noget flad fætter med en længde på 7 cm og en tykkelse på bare 1 mm.

Krebsdyr fanget 2. november 2006

Foto: Anne Sofie Berendt
2. november 2006. Krebsdyr fanget på 1000 meters dybde i Det Indiske Ocean

I samme trawl blev fangede forskerne en fisk, som var udstyret med et lokkeorgan, der hang som en lang snor ned fra fiskens underkæbe. Lokkeorganet kan lyse - på den måde tiltrækker fisken sine byttedyr.

Fisk med lokkeorgan ( nr. to fra oven).

Foto: Anne Sofie Berendt
2. november 2006. Fisk med lokkeorgan (nr. to fra oven). Fanget på 1000 meters dybde i Det Indiske Ocean

Ændring af havneanløb
Dansk Ekspeditionsfonds bestyrelse har i denne uge besluttet at ændre det planlagte havneanløb i Salomonøernes hovedstad Honiara, således at VÆDDEREN i stedet anløber Gizo, som er beliggende i samme øgruppe. Ændringen skyldes de uroligheder, der har præget hovedstaden siden præsidentvalget i foråret. Klik ind på google.dk og se, hvordan der ser ud...

Aftenlys over Det Indiske Ocean 

Foto: Ole Schou Hansen
Aften over Det Indiske Ocean. Broome er endnu uden for synsvidde - men det varer ikke længe...

Udskriv siden
 
 
Galathea3