Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Giftig fangst

Onsdag aften havde havslangeforskerne Arne Redsted Rasmussen og Anders Hay-Schmidt heldet med sig. Tre giftige havslanger fik de med tilbage fra deres aftentur i gummibåden.

Dato 10.11.2006

Jyllands-Posten var med og filmede begivenheden - se videoklippet her.

Slangerne blev håndteret med stor forsigtighed - havslanger er blandt de giftigste dyr i verden, og deres bid koster hvert år flere tusinde mennesker livet. Formålet med havslangeprojektet er blandt andet at udvikle mere effektive modgifte. Hidtil har lægerne brugt et såkaldt polyvalent serum, som hjælper mod alle havslangebid. Forskerne ønsker at bidrage til udviklingen af mere effektive modgifte, som er målrettet bestemte arter. Derudover har havslangegiften muligvis et medicinsk potentiale - nogle gifttyper har for eksempel (i meget små doser) vist sig at have en blodfortyndende effekt. Læs mere om havslangeprojektet her.

Broome-Perth, november 2006: Anders Hay-Schmidt med havslanger i spanden

Foto: Anne Sofie Berendt, Dansk Ekspeditionsfond
Havslangefanger Anders Hay-Schmidt med de livsfarlige dyr sikkert placeret i den blå beholder.

Strandet på en øde ø...
Blandt ugens øvrige højdepunkter var besøget i søndags (5. november) på en lille ø ud for Broome, som blev ufrivilligt forlænget for nogle af ekspeditionsdeltagerne. 21 journalister, forskere og besætningsmedlemmer strandede på grund af tidevandet, som betød, at det ikke var muligt at sejle til og fra øen i gummibåd. Alle blev bjærget hen under aften - en oplevelse rigere. Læs Politikens udsendtes beretning her.

G'day, Australia - og på gensyn!
Mandag morgen (lokal tid) ankom VÆDDEREN til den lille havneby Broome på Australiens nordvestkyst. Nye forskere påmønstrede, og mange tog ind til byen, en tur på stranden eller besøgte en lokal krokodillefarm. Desuden blev wiren til CTD'en rullet ud og på igen. Wiren har voldt problemer i de seneste uger, men de ser nu ud til at være løst.

Broome-Perth, november 2006: Der arbejdes på agterdækket om aftenen.

Foto: Anne Sofie Berendt
Arbejdsdagen er lang på VÆDDEREN. Der hentes prøver fra agterdækket - også om aftenen.

Tirsdag forlod VÆDDEREN Broome, og hen under aften nåede ekspeditionen den første station. Forskerne er ved at gennemføre et transekt, som kører over flere dage - det startede tæt på Bromme og slutter længere ude på dybt vand.

Bundskrab
Onsdag stod som nævnt i havslangernes tegn, men også andre projekter var i aktivitet til langt ud på aftenen. Miljøfremmede stoffer og metaller skrabede efter dyr på havbunden - projektet undersøger blandt andet ophobningen af forurening i muslinger, snegle og andre bundlevende dyr. Se herunder, hvad de - blandt meget andet - fik med op...

Broome-Perth, 8. november 2006. En afart af et søpindsvin, der blev fanget onsdag aften. Den sorte streg i venstre hjørne svarer til 1 cm
Foto: Anne Sofie Berendt, Dansk Ekspeditionsfond
Denne art søpindsvin var med i fangsten, da projektet Miljøfremmede stoffer og metaller onsdag aften skrabede bunden ud for Broome. Stregen nederst i venstre hjøre svarer til 1 cm.

De seneste bulletiner fra skibet indløb torsdag aften: Kl. 19.45 lokal tid meldtes om ny havslangefangst - og en halv time senere hev Undervisningministeriets medarbejder, Erik Frausing, en imponerende King Fish ombord. Læs hans beretning og se billeder aftenens fangster på EMU'en - Undervisningsministeriets hjemmeside - klik her!

Og så er det varmt på VÆDDEREN, forlyder det. Drønvarmt. Omkring 40 grader...

Udskriv siden
 
 
Galathea3