Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Solid videnskabelig ballast på Galathea 3

Det er 1.-klasses forskning, der kommer til at tegne Galathea 3, når den fra august 2006 til april 2007 sejler Jorden rundt som den største danske forskningsekspedition i mere end 50 år. Det stod klart, da Dansk Ekspeditionsfond i dag på et pressemøde præsenterede ekspeditionens togtplan og de projekter, der har fået tilbudt plads ombord. I alt 69* forskningsprojekter fandt vej gennem nåleøjet.

Dato 29.11.2005

”Galathea 3 er et signal om, at dansk forskning kan og vil bidrage seriøst til det globale forskningsfællesskab – og til løsningen af en række af de store problemer, som optager mange mennesker både herhjemme og i verden omkring os”, siger videnskabsminister Helge Sander. ”De forskergrupper, der kommer med på Galathea 3, er drevet af en stræben efter indsigt, som rækker ud over almindelig nysgerrighed. Der er tale om perspektivrige projekter af høj videnskabelig kvalitet, der alle har været igennem en kvalitetsvurdering i forskningsrådene”.

Det er Dansk Ekspeditionsfond, der har ansvaret for den endelige udvælgelse af projekterne, men direktør Morten Meldgaard bekræfter, at forskningsrådenes tilbagemeldinger har vejet tungt, da det komplicerede puslespil skulle lægges:

 ”Den høje videnskabelige kvalitet er hele fundamentet for Galathea 3 og alle de aktiviteter – formidling, uddannelse osv. - der er knyttet til ekspeditionen”, siger han. ”Forskningsrådenes rolle har i princippet kun været vejledende, men vi har valgt at lægge os meget tæt op ad rådenes faglige vurderinger. Samtlige videnskabelige projekter, der har plads ombord, har således fået en positiv vurdering af forskningsrådene”.

Bag Galathea 3-projekterne står forskergrupper fra adskillige danske og enkelte udenlandske universiteter og sektorforskningsinstitutioner, og selvom der primært er tale om en naturvidenskabelig forskningsekspedition, har også en del humanistiske projekter fundet vej ombord. Blandt de temaer, som de naturvidenskabelige forskere vil fokusere på, er biologiske processer, klimaforandringer og jordskælv. Desuden vil en stribe klassiske biologiske projekter bidrage til den reelt meget sparsomme indsigt i havenes dyre- og planteliv, og også forskningen i de helt små organismer – bakterier, plankton og algeforekomster – er et tema på flere af togtets etaper.

Den humanistiske forskning spænder ligeledes vidt men er især koncentreret omkring Galathea 3’s besøg i de tidligere danske kolonier i Tranquebar og Vestindien.

Resuméer af samtlige Galathea 3-projekter kan downloades her.

*ændret fra oprindelig pressemeddelelse. 18 af projekterne udgøres af Nationalmuseets Tranquebar Initiativ

Yderligere oplysninger: Dansk Ekspeditionsfond, Lisbeth Nannestad Jørgensen, Presse og Kommunikation, tlf. 35 32 41 84, mobil 22 82 66 48.

Udskriv siden
 
 
Galathea3