Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Grønt lys for Galathea 3

I dag tiltrådte Finansudvalget det aktstykke, som er forudsætningen for gennemførelsen af Galathea 3 - den største danske forskningsekspedition i mere end 50 år. Tiltrædelsen betyder blandt andet, at der er givet grønt lys for en statslig bevilling på 60 mio. kr. til drift og ombygning af Forsvarets inspektionsskib Vædderen, der fra august næste år vil fungere som sejlende platform for projektet.

Dato 27.10.2005

"Det er en vigtig dag for dansk forskning", siger Videnskabsminister Helge Sander. "Finansudvalgets tiltrædelse af aktstykket er jo en tilkendegivelse fra hele Folketinget om, at vi står sammen om et stort, nationalt initiativ, der vil gavne det videnskabelige miljø i Danmark. Ikke alene i kraft af, at en lang række visionære danske forskere nu får mulighed for at styrke den forskningsindsats, der er selve grundlaget for vores samfunds udvikling og velstand - men afgjort også i forhold til rekrutteringen af fremtidens forskere. For Galathea 3 er i høj grad et folkeligt projekt, som vil vække og stimulere interessen for moderne videnskab - ikke mindst i den opvoksende generation".  

Udover bevillingen omfatter aktstykket en godkendelse af de samarbejdsaftaler, som er indgået med en række danske medier, der vil deltage på ekspeditionen. Det drejer sig om Det Berlingske Officin, Jyllands-Posten, Politiken/TV2 Vejret og Ingeniøren  

Aftalernes formål er at sikre en så bred mediedækning som muligt. Samtidig spiller mediernes deltagelse en central rolle for formidlingen til projektets allervigtigste målgruppe, nemlig børn og unge. Flere medier samarbejder således med skoleforlag om udviklingen af undervisningsmateriale til både folke- og gymnasieskolen.  

Det er Dansk Ekspeditionsfond, som står for planlægningen og gennemførelsen af Galathea 3, og sekretariatet arbejder i disse uger på at finde frem til de forskningsprojekter, der skal med ombord. ”Vi har modtaget vurderingerne af de i alt 124 indsendte projektforslag fra Det Frie Forskningsråd, og tilkendegivelserne herfra er naturligvis helt centrale for, hvem der tilbydes en plads på skibet”, siger Morten Meldgaard, direktør i Dansk Ekspeditionsfond. ”Vi regner med at kunne give alle ansøgere besked i begyndelsen af december”.  

Samtidig arbejder Ekspeditionsfonden på at sikre den ikke-statslige finansiering af projektet, fortrinsvis gennem ansøgninger til en række private fonde. Det drejer sig om yderligere ca. 73 mio. kr., som blandt andet skal omsættes til udrustning og udstyr samt støtte til konkrete forskningsprojekter.  

Yderligere oplysninger: Direktør Morten Meldgaard, Dansk Ekspeditionsfond, tlf. +45 35 32 41 76

Udskriv siden
 
 

 
 

Aktstykket, som blev vedtaget af Finansudvalget den 27.oktober 2005, har efterfølgende fået betegnelsen AKT nr. 24 af 27/10-2005 og kan downloades på www.ft.dk.  Bilagene kan rekvireres ved henvendelse til  Folketingets Oplysning på tlf. 33 37 33 38 eller på fo@ft.dk.

 
 

Galathea3