Links  |  Oversigt  |  Kontakt
Nyheder   Dansk Ekspeditionsfond holder dig opdateret om Galathea 3 - både før, under og efter ekspeditionen.
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få nyt om Galathea 3 direkte i din inbox.
 
 

Galathea 3 har kurs mod verdenshavene

Primo april 2005: Galathea 3-ekspeditionen - den største danske forskningsekspedition i mere end 50 år - sætter i eftersommeren 2006 kurs mod verdenshavene for at sejle Jorden rundt som platform for danske forskningsprojekter.

Dato 4.4.2005

Via internettet og medierne kan alle danskere bogstaveligt talt følge med på ekspeditionen og kigge forskerne over skulderen. Ikke mindst er det meningen, at unge i skoler, gymnasier og på de videregående uddannelser via internettet kan bruge ekspeditionen i undervisningen indenfor især naturvidenskab.  

Bag Galathea 3 står Videnskabsministeriet, og 31. marts 2005 blev projektet officielt søsat af ekspeditionens protektor kronprins Frederik:  

»Jeg håber, at alle vil bakke Galathea 3 op og følge med i den form for online-ekspedition, som det bliver,« sagde kronprins Frederik på et pressemøde.

Ekspeditionens rute er endnu ikke fastlagt. Det sker først, når Dansk Ekspeditionsfond - som står for planlægning af ekspeditionen - har gennemgået de mange ønsker fra forskere, der gerne vil med. 

De statslige forskningsråd har gennemgået de cirka 120 forslag til projekter, der er indkommet til Dansk Ekspeditionsfond. Fondens bestyrelse vil de kommende måneder lægge en rute og indkalde egentlige ansøgninger til projekter. Ansøgerne kan vente svar inden årets udgang. 

»Det er stadig muligt at komme med nye forslag til projekter,« understreger bestyrelsesformand Søren Haslund-Christensen, Dansk Ekspeditionsfond.

På pressemødet 31. marts løftede direktøren for Dansk Ekspeditionsfond, Morten Meldgaard, lidt af sløret for indholdet i de cirka 120 forslag.

»Tsunamien har inspireret til en del forslag, både i form af direkte undersøgelser af de forskydninger i havbunden, der udløste katastrofen, og studier af de samfundsmæssige effekter,« sagde Morten Meldgaard.

At dømme efter de foreløbige ansøgninger kommer ekspeditionen vidt omkring på det godt halve år, der er afsat til rejsen.

En række forskere vil gerne til Antarktis, og andre fixpunkter som Australien, Det Indiske Ocean, Caraibien, Nordamerikas vestkyst og Grønland er også på listen.

En del af forskningsprojekterne bliver landbaserede, men knyttet til havekspeditionen. Der er således næppe tvivl om, at et af de tsunamiramte områder, den tidligere danske koloni Nicobarerne, får besøg af Galathea 3.

Videnskabsminister Helge Sander er optimist på Galathea 3-ekspeditionens vegne.

»Mit bud er, at vi nok skal få en banebrydende opdagelse i nettet,« sagde han, da han og undervisningsminister Bertel Haarder sekunderede kronprins Frederik i den formelle lancering af ekspeditionen i Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelsers rotunde i København.

Undervisningsministeren har store forventninger til mulighederne for løbende at formidle nyt fra ekspeditionen via direkte satellitopkobling fra skibet og internet.

Selv husker han, hvordan han som dreng med spænding så biograffilmen om Galathea 2: "Jorden rundt på 80 minutter," baseret på smalfilmsoptagelser.

I dag kan alle følge med i ekspeditionen, mens den foregår.

»Vi får chancen for at give masser af elever og studerende konkret indblik i et forskningsforløb,« siger Bertel Haarder.

Opdagelsesrejsen har dybe historiske rødder. Den første Galathea-ekspedition blev i 1845 udsendt af Christian VIII, og i 1950 udgik den mere kendte Galathea 2-ekspedition. Begge de tidligere ekspeditioner var jordomsejlinger, som hjembragte betydelige videnskabelige resultater. Efter planen skal Galathea 3 blandt andet følge op på forskningen fra de to første ekspeditioner og besøge steder, hvor også de tidligere kastede anker. Det drejer sig blandt andet om flere af de tidligere danske tropekolonier.

Planen om at udsende Galathea 3 har været mere end fem år undervejs. Projektideen er udviklet af Morgenavisen Jyllands-Posten.

Foreløbig har Videnskabsministeren i Finansloven for 2005 afsat fem millioner kroner til planlægningen af ekspeditionen.

Dansk Ekspeditionsfond skal planlægge, finansiere og stå bag ekspeditionen. Finansieringen af ekspeditionen vil blandt andet ske ved medfinansiering fra fonde og private virksomheder, indtægtsdækket virksomhed og statslig finansiering.

Udskriv siden
 
 
Galathea3