Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Det landbaserede projekt om bæredygtig ressourceforvaltning i Salomonøerne i gang

Det landbaserede projekt om bæredygtig ressourceforvaltning i Salomonøerne i gang

 

 

Galathea3 projektet ’Bæredygtig brug af ressourcer eller truende sammenbrud? Klima, overlevelse og produktion i det sydvestlige Stillehav’ (CLIP) har nu forskningsteams på tre små polynesiske øer i Salomonøerne. De tre teams omfatter danske forskere fra Geografisk Institut, KU, University of the South Pacific, Danmarks Meteorologiske Institut og Meteorological Service Center, Solomon Islands, med ekspertise inden for jordbunds- biodiversitets-, landbrugs-, befolknings-, levevilkårs- og klimastudier. Samlet er over 30 danske og lokale forskere og studerende i gang på de tre øer, Bellona, Ontong Java og Tikopia. Hvor Bellona ligger relativt tæt på hovedstaden Honiara og har fly- og bådforbindelse flere gange om ugen, er Ontong Java og særligt Tikopia mere isolerede. Tikopia har ingen landingsbane (og derfor ingen flyforbindelse) og skibsforbindelserne er uregelmæssige. Derfor forventer vi at Tikopia er stort set selvforsynende med fødevarer.

 

Undersøgelserne på Bellona har allerede været i gang i nogle uger, og de første resultater begynder at tegne sig: Jordbundsforholdene på Bellona er meget specielle, domineret af materiale fra koralrev og af guano, fugleekskrementer som er ri ge på plantenæringsstoffer. Laboratorieundersøgelser og gødningsforsøg skal nu vise, om dette indebærer at plantevæksten slet ikke er begrænset/hæmmet af adgang til næringsstoffer. Siden et dansk forskerhold i forbindelse med Noona Dan ekspeditionen i 1963 besøgte øen og undersøgte landbrugssystemet har meget ændret sig. Flere voldsomme tropiske cykloner har raseret øen, og det har, sammen med faldende priser på kopra, betydet at kokosproduktionen på Bellona er gået stærkt tilbage. Det er begrænset hvor mange alternative indtægtsmuligheder der er. Befolkningen synes derfor i stigende grad at være afhængig af fødevare- og pengetilførsler udefra. Mange unge forlader Bellona for at fortsætte i skolen i andre dele af Salomon-øerne, ikke mindst Honiara, og mange kommer ikke tilbage pga. de dårlige indtjeningsmuligheder. Derfor er der sandsynligvis flere bellonesere uden for Bellona end på øen selv. Professor (nu emeritus) Sofus Christiansen, som studerede Bellonas landbrug i 60-erne er med på teamet og har gennemført en fuldstændig befolkningsundersøgelse, der bl.a. kan danne basis for en vurdering af migrationens størrelse og årsager.

 

Ét af de emner som de tre teams vil beskæftige sig med er klimaændringerne og deres betydning for levevilkårene på øerne samt ø-samfundenes muligheder for og evne til at tilpasse sig. Ontong Java er en atol med et højeste punkt på ca. 2 m over havniveau, og øen må derfor formodes at være særdeles følsom over for en havspejlsstigning, som den der forventes over de næste årtier og århundreder. Tikopia ligger på de tropiske cykloners hovedvej og forventes derfor at være følsom over en forøgelse af cyklonernes intensitet. Alle tre øer er omkranset af koralrev, der dels udgør en vigtig fødevarekilde, dels fungerer som kystbeskyttelse og kan tænkes i fremtiden at være en kilde til turist-indtægter. Udsigterne til at klimaændringerne vil føre til ændringer i vandmiljøet (vandet bliver varmere og mere surt) som vil hæmme eller helt ødelægge koralrevene er derfor en ganske alvorlig sag for alle øerne, men selvsagt mest for atoller som Ontong Java.

 

Feltarbejde vil være mest intensivt på alle tre øer gennem december, men vil fortsætte over de næste år. Der er etableret solide samarbejdsrelationer til University of the South Pacific og Climate Change Unit på Meteorological Service i Honiara, så vi forventer at det igangværende arbejde vil fortsætte i årene fremover.

 

Kjeld Rasmussen og Ole Mertz

Udskriv side
  
 
 
Galathea3