Kost og kultur. Diffusions- og innovationsstudier af dansk-indisk madtradition

Læs Sabine Kargs blog fra Indien: www.kostogkultur.blogspot.com

 

Projekt ved Sabine Karg, Etnografisk Samling, Nationalmuseet

  • Projektet har plads på Galathea3 og er finansieret af Bikubenfonden

Projektet omhandler vekselvirkninger mellem det danske og indiske køkken og de nye fødevarer og retter, som danske kolonister dels indførte i Tranquebars kolonisamfund dels formidlede tilbage til hjemlandet.

Tilvejebringelsen af madvarer, tilberedningen og selve måltiderne udgør en meget væsentlig del af vort dagligliv. Fødevarer og den måde, vi omgås dem på, repræsenterer således en central del af vor kulturarv. I kolonitidens Tranquebar lå der for danskerne et vigtigt økonomisk aspekt i handelen med krydderier. Kolonisternes samspil med såvel den fremmede indiske som den hjemlige danske befolknings madtraditioner og omgang med nye fødevarer udgør genstandsfeltet for nærværende projekt. Hvorledes blev f.eks. de nye fødevarer – danske, som udenlandske – accepteret og senere integreret i det traditionelle køkken i kolonien? Hvornår og hvor hurtig blev de nye krydderier integreret i det danske køkken?

  

Kvinder i Tranquebar tilbereder fisk

Foto: Ingrid Fihl Simonsen, aug. 2005




Food and cultural heritage. Diffusion and innovation studies of the Danish food tradition in Tranquebar

Project by Sabine Karg, The National Museum of Denmark

  • The project is part of Galathea3 and financed by the Bikuben Foundation

The project deals with the interactions between the indigenous cuisine and the new foodstuffs and dishes introduced by the Danish colonists.

Food represents an essential part of our daily life and the history of foodstuffs is a central element of our cultural heritage. In Tranquebar, one of the most important economical aspect was set in the trade with spices. In the present project we want to enlighten the interplay between the colonists and the local residents concerning their food traditions and their treatment with the newly introduced food.

How were the new foodstuffs – the Danish and the foreign ones – accepted and later integrated into the traditional cuisine? When and how quick did the newly imported spices find their way into the Danish kitchen?

  

Kvinder i Tranquebar tilbereder fisk

Foto: Ingrid Fihl Simonsen, aug. 2005




Sabine Karg, Seniorforsker, M.A, Dr. phil

The National Museum of Danmark

Research and Exhibitions

Ny Vestergade 11                                                                                                        

DK-1471 Copenhagen

Sabine.Karg@natmus.dk

Kommer fra Sydtyskland. Uddannet i arkæologi og botanik ved universiteterne i Tübingen (Tyskland) og Basel (Schweiz). Postdoctoral Research Associate ved universiteterne i Leiden og Amsterdam (Holland).

Ansat som seniorforsker ved Nationalmuseet siden 1999.

Arbejder med plantemakrofossiler fra arkæologiske udgravninger og naturlige aflejringer.

Særligt interesseret i sammenhængen mellem vegetationsudviklingen, forhistorisk- og middelalderagerbrugssystemer, handelsaktiviteter med planterne (såsæd, krydderier), samt etnobotanik i den nyere tid.

Se desuden også: Nationalmuseets naturvidenskabelige undersøgelser

  

Sabine Karg




Robin Glinka

Praktikant

Stud. cand. mag.

  

Robin Glinka.jpg