Links  |  Oversigt  |  Kontakt
 
 

Nitratåndende kæmpebakterier

Uden ilt dør vi og mange andre organismer. Men vi ved, at nogle bakterier kan overleve ved at ”trække vejret” med nitrat og vi har netop været med til at opdage, at der også findes dyr der ånder med nitrat. Vi forventer at kunne beskrive en hel ”nitratverden”, på havbunden under iltminimumzonen, med en mangfoldighed af bakterier og dyr, hvis liv er baseret på nitratånding i stedet for ilt. En gruppe bakterier vi forventer at finde i store mængder er svovlbakterier, der hører til blandt bakterie giganterne. Svovlbakterierne er så store og fyldt med skinnende, hvide svovlkugler, så man behøver ikke mikroskop for at få øje på dem. Vi vil finde ud af hvad de nitratåndende dyr og bakterier betyder for økologien i iltminimumzonen og tage vores viden med hjem til Danmark, hvor årlige iltsvindsbegivenheder også giver grobund for nitratverden.

 

Forskere: Signe Ingvardsen, Lars Peter Nielsen, Niels Peter Revsbech (Aarhus Universitet), Bo Barker Jørgensen (MPI-Bremen)

Udskriv side Forrige side: Mikrobiel mangfoldighed i den iltfattige zone Side 6 af 8 Næste side: Mikrobielle processer i havbunden.
  
 
 
Galathea3